Preventie

De mondhygiënist is dé specialist op het gebied van preventie. Wij zijn onder andere gespecialiseerd in het voorkomen van tandvleesproblemen. Door samen te kijken welke zorg bij u past, streven wij ernaar om uw gebit in een optimale conditie te houden. Dit doen wij onder andere door het geven van persoonlijke mondverzorgingsadviezen.

5 tips voor een goede mondverzorging

Gebruik een goede tandenborstel

Wij adviseren een elektrische tandenborstel te gebruiken. Deze helpt om meer tandplaque te verwijderen. Gebruikt u toch liever een handtandenborstel? Gebruik dan bij voorkeur een zachte handtandenborstel met een niet te grote borstelkop.

Verwissel uw tandenborstel iedere 3 maanden

De tandenborstel slijt door gebruik. De borstelharen zijn zorgvuldig afgevormd en in een rij geplaatst op de borstel. Na verloop van tijd en gebruik slijten deze haren en worden ze minder effectief. U herkent deze slijtage aan het lichter kleuren van de haren. Staan de haren van de borstel uit elkaar? Ook dan is deze aan vervanging toe.

Poets tenminste 2 maal daags gedurende 2 minuten

Poets bij voorkeur in de ochtend na het ontbijt en in de avond voordat u gaat slapen. Ongeveer een half uur nadat u gepoetst heeft, ontstaat er al een dunne laag tandplaque op uw tanden. Dit gebeurt ook in de nacht. Tevens zijn de speekselklieren ‘s nachts in rust, waardoor u minder beschermd bent tegen het ontstaan van gaatjes. Verklein deze kans door goed te poetsen voor u gaat slapen. Door ’s morgens alle nieuwe tandplaque weg te poetsen, gaat u een frisse dag tegemoet!

Gebruik een tandenstoker of rager

Met poetsen komt u goed op alle vrije vlakken, maar tussen de tanden kan de tandenborstel niet komen. Gebruik daarom tenminste één keer per dag een hulpmiddel om de ruimte tussen de tanden en kiezen te reinigen.

Beperk het aantal zoetmomenten tot 7 keer per dag

De bacteriën in de tandplaque op onze tanden maken van al onze voeding een zuur. Dit komt dan terecht op onze tanden. De tand lost dan lokaal een beetje op, maar kan wel weer herstellen. Wanneer een tand te veel van deze zuuraanvallen tot zich krijgt, heeft deze geen tijd meer om te herstellen en ontstaat er een gaatje. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om naast tandenpoetsen ook te letten op de voeding. Met maximaal zeven voedingsmomenten van een half uur (bij twee keer per dag poetsen) krijgen de bacteriën geen kans om een gaatje te maken. Water, thee en koffie zonder suiker mag wel altijd!

Wilt u graag advies op maat?

Maak dan een afspraak in onze praktijk.